Halloweens historia

Halloweens ursprung

Halloween är en högtid som härstammar från Irland, men också delvis från Skottland. Det var en keltisk festival som innebar att man tog avsked från sommaren. Där och då kallades festen Samhain, eller Samuin, som på ett ungefär betyder «sommarens avslut». Den markerade med andra ord övergången från sommar till höst.

Ordet Halloween dök upp först på mitten av 1500-talet och är, till skillnad från tidigare ord för festligheten, plötsligt sammankopplad med helgonfirande. Halloween är en förkortning av engelskans All-Hallows-Even, som festligheten kallades, och markerade att det var kvällen före Allhelgonadagen – All-Hallows-Day. Allhelgonadagen finns beskriven på gammelengelska - Ealra Hālgena Mæssedæg, där man också på namnet ser den tydliga, nordiska anknytningen som fanns i de norra delarna av Storbritannien på den tiden. Allhelgonanatten som koncept dyker dock inte upp i historieböckerna förrän år 1556.

Halloween fick ett stort uppsving nar irlandska emigranter tog med sig halloween traditionen till USA någon gång kring 1840. I USA blandades en mängd olika kulturer inklusive sydamerikanska traditioner och hogtiden från Irland fick därmed ett starkt fotfäste i USA.

Pumpalyktan

Den förmodligen mest använda symbolen för Halloween är pumpalyktan som på engelska kallas Jack O’Lantern. För att göra en Jack O´Lantern så tar man en stor, orange pumpa och skär ut innehåll, samt ögon, en näsa och en glad mun med tänder. Därefter placerar man ett ljus inuti pumpan och lägger på locket som man skar av på pumpans topp. Många sätter sedan en svart topphatt för att pumpalyktan ska ge ett mer skrämmande intryck. Av innehållet kan man t ex göra pumpapaj och rostade pumpakärnor. Från början, på de brittiska öarna, så var det inte pumpor som användes för att skapa de små ansiktslyktorna, utan en sorts rova som i det närmaste kan beskrivas som kålrot – på engelska heter rovan turnip. Denna var betydligt mindre än pumpan och mycket svårare att skära i, så resultatet blev mer «hemmagjort».

Trick or treat? – Bus eller godis?

Alla som någonsin sett amerikansk film har med säkerhet inte undgått uttrycket Trick or treat? På svenska säger vi Bus eller godis?, men traditionen är för oss väldigt ny och tagen direkt från amerikanerna. På Halloween klär barnen ut sig – oftast till någon form av skräckinjagande figur såsom häxa, Dracula, mumie, varg eller spöke – och går från dörr till dörr i sitt grannskap där de knackar på dörrar och ställer frågan «Trick or treat?». Om man då inte har något att ge barnen – vanligtvis i form av godis, men på senare år i vissa områden också pengar, så får man förvänta sig att de på något sätt, mer eller mindre, kommer att ställa till trubbel i ens trädgård eller på ens husfasad. Ett typiskt «trick» är att kasta toarullar över personens trädgård och låta toapappret trassla in sig i allt från buskar till träd. På medeltiden brukade fattigt folk gå från dörr till dörr och tigga på Hallowmas som inträffade den 1:a november, man tror att traditionen härstammar från detta.

Halloween i Sverige

Vi har egentligen ingen mångårig halloweentradition i Sverige, men för varje år som går så ökas betydelsen och fler och fler människor väljer att fira Halloween. Kanske är det så att vi behöver någon högtid som lättar upp stämningen i en tidsmässig mörk tid av året och inte sällan med regn och rusk. Vi i Sverige har anammat det amerikanska halloweenfirandet och det är ett trevligt inslag för såväl barn som vuxna. En annan fördel är att Halloween inte sällan inträffar under höstlovet vilket innebär att möjligheterna att verkligen hålla fest ökar. Halloween har firats i Sverige sedan början av 1990-talet och idag får man kalla traditionen etablerad.

Vad vi dock har firat är Alla helgons dag – Allhelgonadagen – som en kristen högtid till minne av alla kyrkans helgon. Allhelgonadagen har inget specifikt datum utan infaller på lördagen mellan 31:e oktober och den 6:e november varje år.

Allhelgonanatten inträffar kvällen innan, d.v.s. en fredag. Eftersom Halloween härstammar från det brittiska allhelgonafirandet så finns det såklart viss koppling, även om det ändå är viktigt att för barnen förklara skillnaden mellan häxor och helgon. Inte sällan råder det viss förvirring kring detta.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)