Recept
När det handlar om vad man bjuder på när man håller halloweenfest så finns det massor av olika spännande recept att testa. Temat för Halloween drar såklart åt det småäckliga hållet och allt som ser ut som blod, var, avhuggna kroppsdelar, äckliga djur, skelett, spindelnät och annat som ens fantasi är förmögen att hitta på är utmärkta saker att bjuda på.
Hela
internet är fullt av halloweenrecept och här har vi valt ut några favoriter, du
får gärna skicka in dina bästa halloweenrecept och hjälpa oss att fylla på
listan, Tipsa oss här!
Benknotor av maräng - (Recept på Kokaihop)
Ingredienser för tio benknotor:
3 st äggvitor, 2 dl strösocker, samt en kaka mörk blockchoklad och en spade för dekor.
Gör så här:
- Vispa ägg och socker i en rostfri bunke som placeras över ett varmt (ej hett) vattenbad.
- När smeten når 60-70 grader (vilket ska ta ca 10 min) så är den färdig.
- För att forma marängsmeten till benknotor så spritsar man den på en bakplåtsklädd plåt.
- Benknotorna är färdiga när de har bakats i ugn på 130 grader i ca 30 minuter.
- Riv den mörka blockchokladen och «gräv ner» de avsvalnade benknotorna i den och dekorera konstverket med en spade.
Et voila!
Spindelvävstårta - (Recept på matklubben)
Ingredienser för en tårta:
Botten: 4 ägg, 1,5 dl strösocker, 1,5 dl vetemjöl, 1 msk kakao, 1 tsk bakpulver
Till formen: Smör och ströbröd
Fyllning: 0,5 dl mjölk eller saft, 2 dl vispgrädde, 2 tsk strösocker, 0,5 tsk vaniljsocker, 1-2 bananer
Garnering: 25 gram smör eller margarin, 2,5 msk starkt kaffe, 1 msk kakao, ca 2 dl florsocker, 1 tsk vaniljsocker
Gör såhär:
- Baka en vanlig sockerkaksbotten eller köp en botten.
Sockerkaksbotten:
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda vetemjöl och bakpulver och rör i smeten.
- Häll smeten i smörad och bröad form.
- Grädda kakan i 175°C varm ugn på nedersta falsen tills ytan har fått färg och kakan är torr inuti (i ca 30-45 min).
- Låt svalna. Dela tårtbottnen i två delar.
- Skeda mjölk eller saft över båda delar.
- Vispa grädden och blanda i socker och vaniljsocker.
- Bred vispad grädde över tårtbotten och lägg över bananskivor.
- Lägg på den andra botten och tryck till tårtan lite så att den blir kompakt.
Mörk glasyr: Smält smör eller margarin.
Rör ihop med kaffe och kakao och sist florsocker och vaniljsocker. Låt glasyren
svalna något. Häll glasyren över tårtan och låt den rinna över kanten.
Vit glasyr:
Blanda samman florsocker och lite vatten. Spritsa en vit spindelväv över
tårtan. Använd en rund godis som spindel och spritsa åtta ben till den om du
vill.’
Mumsiga mumiekakor - (Recept på Matklubben)
Ingredienser för 24 kakor:
150 gram smör, 2 1/3 dl socker, 2 tsk vaniljsocker, 2 ägg, 4 2/3 dl mjöl, 8 msk kakao, ¼ tsk bakpulver, ½ tsk salt, 400 g vit choklad, 1,5 tsk rapsolja, mörk choklad till ögon
Gör så här:
- Gör degen i en matberedare, om inte allt får plats så dela upp degen i två omgångar.
- När degen är klar så kan man kyla den i 20 minuter i kylen för att det ska bli lättare att forma mumierna.
- Mumierna formas i två delar – ett runt huvud och en morotsformad kropp. De gräddas i 8.9 minuter och ska sedan svalna helt.
- Man smälter all den vita chokladen och tillsätter oljan, de färdiga kakmumierna doppas sedan i den smälta chokladmassan och läggs på bakplåtspapper för att stelna.
- När mumierna har börjat stelna så graverar man in mumielindorna med hjälp av en kniv eller annat vasst föremål.
- Sedan smälter man den mörka chokladen och duttar den som ögon på mumierna.
Förvaras kallt!
Ögontryfflar - (Recept på Matklubben)
Ingredienser:
200 gram mörk choklad, 4 msk grädde, 2 dl rörsocker flor, 2 dl kokosflingor, gärna rostade, 100 g vit choklad
Garnering:
Non Stop, 25 g mörk choklad
Gör så här:
- Smält den mörka chokladen över vattenbad.
- Ta bort chokladen från vattnet och rör i florsockret och grädden.
- Tillsätt kokosflingorna.
- Ställ kallt i 2 timmar.
- Smält den vita chokladen över vattenbad.
- Forma sedan tryffelmassan till kulor som doppas i chokladen.
- Låt stelna på galler.
- Tryck fast en non stop på varje kula.
- Klicka lite smält mörk choklad mitt på varje nonstop som pupill på ögat.
Voila!
Knapriga marsipanfingrar - (Recept på tasteline)
Ingredienser:
Chokladdoppade fingerkex, Mandelmassa, Mandelspån, Röd karamellfärg
Gör så här:
- Ta ett fingerkex och rulla det i mandelmassa, forma det till ett finger.
- Ta ett mandelflarn och doppa i röd karamellfärg, fäst det på fingrets topp som en nagel.
- Doppa änden av fingret i röd karamellfärg.
Alles klar!
Pomperipossas bål - (Recept på Tasteline)
Ingredienser:
5 delar syltade gröna körsbär, 5 delar apelsinjuice, 5 delar Festis med kaktussmak, 1 del limejuice, 1 del vodka, 1 del grön kuracao, 1 del Sourz Sour Apple, 1 del Pisang Ambon, 1 del Midori
Gör så här:
- För en enklare variant kan man använda endast apelsinjuice, vodka och en av de gröna likörerna.
- Fyll en bålskål med is och häll över ingredienserna.
- För rökeffekt: Häll vatten och bitar av torr-is (kolsyreis) i en stor skål. Ställ sedan en mindre skål där själva bålen finns i den stora. Försiktighetsåtgärder bör dock vidtas eftersom kolsyreis håller en temperatur på -78 grader. Häll små leksaksspindlar i bålen för läskig effekt.
Pumpasoppa med rökt sidfläsk - (Recept på Tasteline)
Ingredienser:
2 st purjolökar, 2 st gula lökar, 3 st vitlöksklyftor, 2 msk olivolja, 250 g rökt sidfläsk i bit,4 st mogna tomater, 1,4 kg pumpa, 2,5 l hönsbuljong, 2 st lagerblad, 1 knippa persiljestjälkar, någta timjankvistar
Gör så här:
- Skär bort det allra grövsta på purjolökarna, snitta dem längs med och skölj ordentligt. Strimla fint. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Hetta upp oljan i en kastrull och stek all lök under omrörning. Löken ska bli mjuk men inte brynt.
- Skär bort svålen och strimla sidfläsket. Lägg ner både svål och fläsk i kastrullen och stek allt några minuter.
- Dela tomaterna på mitten och riv dem på den grövsta sidan på rivjärnet eller finhacka. Häll ner i kastrullen och låt alla smaker ”gifta sig med varandra” i 10 minuter.
- Skala och kärna under tiden ur pumpan. Skär den i klyftor och sedan i ca 2 1/2 cm stora bitar. Rör ner dem i kastrullen. Häll på buljongen och lägg i örtkryddorna. Låt koka tills bitarna är mjuka, ca 20 minuter. Smaka av.
- Servera gärna med krutonger, rostade brödskivor eller en knaprig surdegsbaguette
Il monstro – Halloweenpizza - (Recept på Tasteline)
Ingredienser till 4 pizzor:
Pizzadeg: 25 gram jäst, 2,5 dl vatten, 2 msk olivolja, 0,5 tsk salt, 6,5 dl vetemjöl
Tomatsås: 1 tärning grönsaksbuljong, 2 st gula lökar, 2 burkar krossade tomater, 4 msk olivolja, 2 tsk oregano, 1 nypa socker, svartpeppar, 4 msk tomatpuré
Topping: 1 st gul lök, 2 st röda paprikor, 16 skivor salami, 7 dl västerbottenost (eller annan ost som passar)
Gör så här:
Gör först pizzadegen (den kan förstås ersättas med färdig pizzamix):
- Värm vattnet till 37 grader, häll i en stor skål och smula i jästen. Rör ut.
- Tillsätt olivolja, salt och mjöl och arbeta ihop till en deg. Knåda den tills den blir smidig. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Gör under tiden tomatsåsen.
Tomatsås:
- Hacka löken fint och fräs den i olivoljan tills den blir mjuk och blank, men inte får färg.
- Häll på de krossade tomaterna, tomatpurén, sockret och den smulade grönsaksbuljongen. Låt koka ihop.
- Smaka av med oregano och svartpeppar. Den som vill hetta upp såsen tillsätter en nypa chili- eller cayennepeppar.
Utbakning:
- Dela upp degen i fyra eller två lika stora bitar.
- Rulla dem till bollar och kavla ut dem till rundlar.
- För att få till en pumpaform ”nyper” man ihop degen överst på pizzan och drar ut så att det blir ett litet ”skaft”.
- Riv osten, strimla löken och paprikan.
- Lägg bottnarna på bakplåtspapper och bred på tomatsås, lämna en fri kant runt om. Strimla löken och paprikan. Fördela löken jämnt över pizzan. Lägg paprikan i böjda rader så att det liknar en pumpa (se bilden).
- Salamiskivorna använder du för att på ett konstnärligt sätt gestalta pumpans ansikte.
- Grädda pizzorna i 225-250 grader i 10-15 minuter.
Pumpapaj - (Recept på Ica)
Ingredienser:
Pajdeg: 200 g smör eller margarin, 6 dl vetemjöl, ½ dl vatten
Fyllning: 1 kg pumpa, 1 gul lök, 1 msk curry, 1 msk olja, 1 tsk salt, 2 dl vatten, 3 dl riven ost (gärna cheddar).
Gör så här:
Pajdeg:
- Hacka samman ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare.
- Låt degen vila kallt ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Tryck eller kavla ut degen i en långpanna.
- Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
Fyllning:
- Skala, kärna ur och tärna pumpan.
- Skala och hacka löken.
- Fräs pumpa, lök och curry i oljan i en panna.
- Tillsätt salt och vatten och låt koka mjukt ca 15 min.
- Finfördela grönsakerna i en matberedare.
- Häll pumpamoset i pajskalet och strö över osten.
- Grädda i 225°C, ca 15 min.
- Servera pajen skuren i bitar.
Monsterpajer - (Recept på Ica)
Ingredienser:
Pajdeg: 2 ½ dl vetemjöl, 125 g smör, 2 msk kallt vatten, ½ krm salt, 2 äggulor till pensling
Köttfärssås: 400 gram köttfärs, 1 gul lök, 2 msk olja, 1 burk smakrik tomatsås (ca 4 dl), ½ dl ketchup
Gör så här:
- Blanda mjöl, salt och smör med fingertopparna i en bunke eller använd matberedare.
- Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg den i kylen att vila.
- Bryn köttfärs och lök i olja. Tillsätt tomatsåsen och ketchupen. Låt småputtra i ca 10 minuter. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 175°C. Fyll portionsstora pajformar av aluminium till hälften med köttfärssås.
- Kavla degen ca 3 mm tjock. Skär rundlar som är ca 2 cm större i diameter än pajformarna.
- Pensla degkanterna med äggula. Täck pajformarna med deglocken och fäst dem runt kanterna.
- Pensla lockens ovansidor med resterande äggula. Gör ett pennstort hål i mitten av varje lock med hjälp av en sticka.
- Dekorera pajerna i valfritt mönster med pajdegsrester.
- Grädda på mellersta falsen i 15-20 minuter.
- Servera gärna pajerna med bitarna av majskolvar, morötter och rättiksstavar. Extra läskig blir pajen med ett finger i, t ex en halv wienerkorv som kan prydas med leksakslösnagel.
Länkar: