Figurer kring Halloween

Från helgon till djävlar

Halloween var från början ett sätt att fira och minnas alla de kristna helgonen, men idag är det en festlig högtid där man klär ut sig till spöke, djävul, häxa eller vampyr. Visst kan man med en liten gnutta fantasi se kopplingen mellan onda väsen och döda helgon, särskilt om man har läst gotisk litteratur.

Sägner och historier med anknytning till skrämmande skogsväsen, helvetet, eftervärlden eller andra imaginära platser och varelser har alltid berättats. Förr brukade man skrämma sina barn med historier om farliga troll och älvor, vetter och onda små tomtar, detta för att hålla dem borta från de farliga skogarnas djup.

Kristendomen och kyrkan i sin tur skrämmer oss med djävulen och helvetet om vi inte sköter oss och att låta sig skrämmas är både obehagligt och kittlande. Vi och fascineras av det som är lite farligt, och framför allt av det som inte kan förklaras eller bevisas.

På 17- och 1800-talen blev gotisk litteratur populär och detta födde många klassiska, skräckinjagande figurer som Mary Shelleys Frankenstein och Bram Stokers Dracula.

Frankenstein

Frankenstein är en roman som skrevs av Mary Shelley under början av 1800-talet. Den handlar om en vetenskapsman, Frankenstein, som genom teknik och upptäckarlust skapar en skräckinjagande varelse – Frankensteins monster. Detta monster refereras ofta felaktigt till som Frankenstein. I Shelleys roman fick monstret aldrig något namn, även om det själv kallade sig Adam. Frankenstein blev till film år 1931 – en film som idag är en högt rankad kultfilm. Frankensteins monster var en stor mansliknande varelse på nästan 2,5 halv meter, han hade gulnad hy och ett allmänt förskräckligt utseende som mer eller mindre skrämde vettet ur varje människa han mötte.

Dracula

Greve Dracula är en vampyr som blev världsberömd i Bram Stokers roman från 1897. Dracula är en greve som livnär sig på människoblod, han härstammar från Transsylvanien och har i historien redan levt i många århundraden. Enligt sägnen har vampyrer evigt liv, men kan dö genom solljus och om de inte får i sig blod från människor. Under åren har det med mycket stor framgång spelats in ett antal filmer med Dracula som tema eller huvudperson. Dracula är en figur som egagerar manga mycket kanske beroende på människors tolkningar av historians sanningshalt.

Spöke

Ett spöke, eller vålnad, som det också kallas, är helt enkelt en människa som efter döden uppenbarar sig för oss. Spöken har många skepnader och i skräckhistorier är de ganska ofta elaka och har övernaturliga krafter. De har alltid fascinerat oss, precis som vad som händer efter döden. Spöken har alltid diskuterats och frågon kommer alltid att vara finns spöken eller är det bara tomt prat och insinuationer. Det finns en mängd olike spökfilmer och spökmusik som for folk att rysa av spänning och kanske även att sova nagot sämre under natten.

Mumie

En mumie är en konserverad djur- eller människokropp som på naturlig eller kemisk väg bibehåller sin form under lång, lång tid. I de gamla egyptiska gravarna har man hittat balsamerade och inlindade gamla kungar i gyllene kistor och dessa har sedan fått kultstatus i skräckisvärlden. Mumien ser kanske skräckinjagande ut men om man betänker ett par hundra år i en grav så kanske utseendet därefter inte är det bästa.  En typisk halloweenkostym är just mumie, en look man lätt åstadkommer med lite bandage och vanligt toapapper.

Häxa

En häxa är en kvinna som besitter förmågan att utföra trollkonster. På medeltiden var häxjakten stor, man brände massor av kvinnor på bål för att de misstänktes vara häxor. Typiska häxegenskaper är att ha stor kunskap om naturmedicin och örter, kunna heala sjukdomar utan att vara läkare och vara omgiven av katter – helst svarta. När det gäller traditionella halloweenhäxor så är de oftast svartklädda med en stor toppig hatt på huvudet. De sminkas till groteska ansikten med vårtor och stor näsa. Ofta har de en käpp eller sopkvast med sig och använder sin trollerimakt för att skada folk och eller att driva igenom sin egen vilja.

Djävul

Djävulen är såklart den värsta av alla onda varelser. Kristendomen använder Djävulen som hot om man inte skulle leva gudfruktigt. Djävulen och helvetet symboliserar pur ondska och Djävulen själv avtecknas ofta med horn, grep och spetsig svans. När det gäller halloweenklädsel så är djävulskostymer oftast röda – eldens färg.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)